Laden...
Naar Facebook

Het Seinwezen

Korte geschiedenis

Het pand van het Seinwezen was van 1914 – 2000 het voormalig Hoofdgebouw van het Seinwezen der Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM), een van de voorlopers van de NS. Het pand ligt naast het spoor in Haarlem (Centrum). Het Seinwezen was een onderafdeling van de dienst Weg & Werken, die het onderhoud van de spoorbaan, wissels, seinen en overwegen verzorgde. Sinds 2001 is het pand een bedrijfsverzamelgebouw. In 2011 heeft Seinwezen Beheer het pand gekocht met particuliere financiering, met als doel het pand te behouden en verduurzamen.

Bij de aankoop was het pand aan groot onderhoud toe. Belangrijkste doelen: een multifunctioneel gebouw, zowel voor gebruikers als voor de buurt; een duurzaam gebouw; en een gebouw als proeftuin voor vergelijkbare verduurzaming van erfgoedpanden. Het Seinwezen is onder meer duurzaam door het gebruik van duurzame materialen, isolatie (en daarmee voorkomen van warmteverlies) en hergebruik van materialen uit het pand die niet meer nodig waren.
Het is nu een inspirerende plek om te werken, te vergaderen en te ontmoeten.

Zalen 

Blikvangers zijn de vide, de transparantie en de indrukwekkende spantenkap. De monumentale kenmerken van de voormalige seinwerkplaats (uit 1914) vermengen zich naadloos met zorgvuldig vormgegeven moderne details. Alle ruimtes zijn door de architect met veel aandacht voor de historie van het gebouw ontworpen. Drie van de zalen 'hangen' tussen de karakteristieke balkenconstructie. 

 

Het Seinwezen biedt vrij uitzicht op het spoor en het groen. De zalen, maar ook de directe omgeving van het Seinwezen lenen zich voor tal van activiteiten. Bij de visie hoort niet alleen het commercieel uitbaten van het pand. Het Seinwezen wil een centrale plek innemen in de stad Haarlem, in de wijk het Garenkokerskwartier. Zij bieden daarom zalen aan voor buurtactiviteiten en verenigingsleven tegen gereduceerd tarief. Zo willen ze bereiken dat er altijd leven is in het Seinwezen en niet alleen van 9 tot 5 uur.

 

De zalen bieden ruimte aan 2 tot 200 personen. De ruimtes zijn te gebruiken voor congressen, workshops, seminars, trainingen, brainstormsessies. Maar ook voor kleine festivals, (theater) voorstellingen en concerten, tv- en radio-opnames, presentaties en exposities. Noem maar op...

 

Kortom: zoek je een onconventionele plek met een industriële maar toch warme uitstraling voor je bruiloft, borrel, presentatie of (vergader)bijeenkomst, dan is het Seinwezen de ideale plek. Het verduurzaamde monument is gelegen tussen sporen en antieke treinen in hartje Haarlem, centraal gelegen en toch aan een ‘rafelrandje’, stads, maar wel in het groen.


Offerte aanvragen


Contactgegevens:

Seinwezen

Bezoekadres: Kinderhuissingel 1, 2013 AS Haarlem

Postbusadres: Postbus 5171, 2000 CD Haarlem

023-5317118

www.seinwezen.nl

×